Ίδρυση

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

• 1959: οι κυρίες της ελληνικής Κοινότητας δημιουργούν την φιλόπτωχο αδελφότητα η οποία συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως τις μέρες μας. Η συμμετοχή στην Οικουμενική Εορταγορά του Μονακό καθώς επίσης και η συμμετοχή τους στην Εορταγορά (Kermesse) της δραστήριας αγαθοεργούς οργάνωσης «L’ Oeuvre de Sœur Marie» (Μονακό), είναι κάποιες από τις δραστηριότητές τους.

• 1967: η κ. Υβόννη ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ χρηματοδοτεί το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, φιλοτεχνημένο από τον Γεώργιο ΓΕΡΟΝΤΑ, σε καθαρά βυζαντινή τεχνοτροπία

• 1976: ιδρύεται Χορωδία, μεικτή πολυφωνική, από τον Α. ΑΡΖΙΜΑΝΟΓΛΟΥ και με πρώτα μέλη τους: Παναγιώτα ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ, Γ. ΚΑΒΒΑΔΙΑ, Μαρία ΜΑΝΟΥΣΟΥ, Αθ. ΠΟΡΣΑΝΙΔΗ, Οδ. ΣΑΣΑΓΙΑΝΝΗ. Η χορωδία στην συνέχεια προσελκύει και άλλα μέλη με μεγάλη απήχηση στο εκκλησίασμα, με τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού Ε. ΣΕΡΕΣΛΗ και αργότερα με τη σταδιακή ανάληψη του ψαλτηρίου από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Σ. ΚΟΜΝΗΝΑΚΗ μέχρι σήμερα.

• 1977: απεβίωσε αιφνιδίως ο π. Κάλλιστος ΒΑΦΕΙΑΣ και τον διαδέχεται ο π. Νικηφόρος ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ.

• 1978: η ελληνική Κυβέρνηση αποφασίζει να στηρίξει την ελληνική εκπαίδευση των Ελλήνων της Διασποράς και για πρώτη φορά αποσπά εκπαιδευτικό-δάσκαλο στο Σχολείο της Κοινότητάς μας. Πρώτος λοιπόν απεσπασμένος εκπαιδευτικός ο Ιωάννης ΦΙΛΙΝΗΣ. Ακολούθησαν οι: Ευστράτιος ΣΕΡΕΣΛΗΣ, Χρήστος ΖΑΓΑΛΙΚΗΣ και π. Μ. ΣΕΛΗΝΙΩΤΑΚΗΣ ο οποίος διδάσκει ως και σήμερα.

• 1981: προεκτείνοντας την είσοδο της εκκλησίας κατασκευάζεται πρόναος στον οποίο τοποθετείται μαρμάρινη πλάκα, στην οποία χαράζονται τα ονόματα των Ευεργετών.

• 1983: ο π. Ν. ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ επιστρέφει στην Ελλάδα, και ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ.κ. Μελέτιος διορίζει Ιερατικώς Προϊστάμενο τον Αρχιμανδρίτη π. Στέφανο ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ.

• 1986: έπειτα από Δωρέα του Αναστάσιου ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ διαμορφώνεται ήδη υπάρχων αναξιοποίητος χώρος σε διαμέρισμα για την υποδοχή του π. Μιχαήλ, ο οποίος έφτασε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς.

• 1987: η έδρα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας μεταφέρεται στο κοινοτικό κτήριο (2, avenue DESAMBROIS), σε χώρο που διαμορφώθηκε από την Κοινότητα ειδικά για την φιλοξενία του Προξενείου.

• 1988: (07 Οκτωβρίου) απεβίωσε η Κυριακή σύζυγος Γεωργίου ΠΑΠΑΚΩΝΤΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, η οποία αφήνει στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα-Ενορία «Αγίου Σπυρίδωνος» ως κληροδότημα κατάστημα σε κεντρικό σημείο της πόλης της Νίκαιας.

• 1991: τοποθέτηση VITREAUX, φιλοτεχνημένα από τον P. PEYLHERD.

• 1991: δημιουργία γραφείων της Κοινότητας, στο χώρο του πρώην διαμερίσματος.

• 1992: ο Μέγας Ευεργέτης κ. Λ. ΧΑΤΖΗΙ-ΩΑΝΝΟΥ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της αγιογράφησης του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα από τον Λ. ΖΗΚΟ, καθώς και τον νέο ξυλόγλυπτο εξοπλισμό αυτού (επισκοπικός θρόνος, πολυθρόνες, καρέκλες, στασίδια, παγκάρι κ.α.). Ανύψωση μικρού καμπαναριού.

• 1993: έπειτα από επίσκεψη της Συμβούλου Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας Παρισίων, κας ΣΤΑΜΟΥ, κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία τμημάτων Γυμνασίου και Λυκείου, μια και διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση των μαθητών. Το Υπουργείο Παιδείας αποσπά τον πρώτο καθηγητή φιλόλογο τον Ι. ΛΙΟΝΗ. Ακολουθούν οι κυρίες Αθανασία ΣΚΟΥΡΑ, Δροσούλα ΠΙΣΤΟΛΗ-ΤΣΑΛΤΑ και Χαρά ΣΤΕΦΑΝΗ. Τη σχολική χρονιά 2011-2012 το Υπουργείο αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες (αν και αυξανόμενες) διακόπτει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Η Κοινότητα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προσλαμβάνει ως ωρομίσθια καθηγήτρια την Μ. ΣΠΕΓΓΟΥ, η οποία καλύπτει τη διδασκαλία για την εν λόγω σχολική χρονιά, ενώ το σχολικό έτος 2012-2013 ξεκινά με τη φιλόλογο κ. Ευγενία ΜΠΑΡΔΑΜΑΣΚΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΥ.

• 1994: Δωρεά μωσαϊκού από την οικογένεια Σ. ΒΑΧΑΡΗ, το οποίο τοποθετήθηκε και κοσμεί την κόγχη, στην είσοδο της ιδιοκτησίας.

• 1995: 07 και 08 Νοεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται επισήμως την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Νίκαιας-Κυανής Ακτής-Μονακό. Αναμφίβολα ως γεγονός χαρακτηρίζεται ιστορικό για τους Ορθοδόξους Έλληνες αλλά και γενικότερα για όλους τους Ορθοδόξους της περιοχής. Η υποδοχή του στο Αεροδρόμιο της Νίκαιας έγινε από τις ανώτατες γαλλικές και ελληνικές πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές με την πρέπουσα επισημότητα. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν Αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, ο οικείος Μητροπολίτης Γαλλίας κ.κ. Ιερεμίας, αλλά και η Α. Εξοχότης ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Γαλλία. Παρόντες στην υποδοχή ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Στέφανος, ο εφημέριος Πρωτ. Μιχαήλ Σεληνιωτάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νίκαια Α. Μιχαήλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γ. Βορηάς, ο Επίτιμος Πρόεδρος Άρχων Οδ. Σασαγιάννης, ο Πρόεδρος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Α. Αρβανίτης, ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Α. Ξανθόπουλος, Ορθόδοξοι κληρικοί και πλήθος κόσμου Ορθοδόξων και άλλων χριστιανικών Ομολογιών. Στο Πριγκιπάτο του Μονακό τον υποδέχεται η Α. Μεγαλειότης ο Πρίγκηπας του Μονακό Rainier III και ο Αρχιεπίσκοπος του Μονακό πλαισιωμένοι από τις πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές του Πριγκιπάτου. Στο επίσημο γεύμα που παρετέθει στο Μονακό, την Α. Παναγιότητα προσεφώνησε εκ μέρους της Κοινότητας ο Επίτιμος Πρόεδρος Οδυσσέας Σασαγιάννης.

• 1996: (07 Οκτωβρίου) απεβίωσε στο Μονακό η Υβόννη ΖΑΧΑΡΩΦ-ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ η οποία στη διαθήκη που συνέταξε τον Οκτώβριο του 1990 συμπεριλαμβάνει ως νόμιμη κληρονόμο της μεταξύ των άλλων και την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, με σημαντικό μερίδιο στο κληροδότημα.

• 1997: υπογράφεται Σύμβαση παραχώρησης του παρεκκλησίου «Notre Dame des Anges» από τη Δημαρχεία του « Le Cannet » στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα ΝΙ.Κ.Α.Μ., για τις ανάγκες των παροίκων της που κατοικούν στις Κάννες και τα περίχωρά της.

• 1997: εγκαθίσταται στην περιοχή ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Ο π. Σωτήριος ως ήταν φυσικό αναπτύσσει στενή σχέση μετά της Ενορίας, ευθύς εξ αρχής, συνδράμει και βοηθά με προθυμία, στο μέτρο του δυνατού, όπου και όποτε κληθεί.

• 1999: ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ.κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Εσθονίας και ο π. Μ. ΣΕΛΗΝΙΩΤΑΚΗΣ διορίζεται Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας.

• 1999: απεβίωσε η Όλγα ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ-GIANNOTTI, αφήνοντας στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα-Ενορία «Αγίου Σπυρίδωνος» σημαντικό ποσό ως κληροδότημα.

• 2000: ριζική ανακαίνιση του πρεσβυτερίου.

• 2003: 5 Μαΐου εγκαινιάζεται το Διεκκλησιαστικό Κέντρο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Νίκαιας του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα-Ενορία «Άγιος Σπυρίδων».

• 2004: η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα-Ενορία «Άγιος Σπυρίδων» εκδίδει το πρώτο τεύχος της τετραμηνιαίας ελληνογαλικής έκδοσης «ΕΑΡ ΠΝΟΗΣ».

• 2005: επί Προεδρίας Σπυρίδωνος ΚΟΜΝΗΝΑΚΗ, ανάδειξη του υπάρχοντος μωσαϊκού στο εσωτερικού της Εκκλησίας και αξιοποίηση δαπέδου με την τοποθέτηση μαρμάρων. Διεύρυνση και ριζική ανακαίνιση της Κοινοτικής Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Την επίπλωση της ανακαινισμένης αίθουσας χρηματοδότησε η κ. Σ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ.

• 2006: δημιουργία Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου της περιφέρειας ΝΙ.Κ.Α.Μ.

• 2007: (Φεβρουάριος) δημιουργία ιστοσελίδας-BLOG της Κοινότητας και του Σχολείου. Οι επισκέπτες, εκτός των πληροφοριών, μπορούν να παρακολουθήσουν σε απείθειας μετάδοση από το ναό του «Αγίου Σπυρίδωνα» τις Ακολουθίες.

• 2008: (Απρίλιος) χάρη στην ευγενική γενναιοδωρία τριών δωρητών ενοριτών μας, των κ.κ. Ν. ΣΤΑΣΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Σ. ΚΟΜΝΗΝΑΚΗ και Α. ΚΟΡΑΣΑΤΖΙΑΝ, απέκτησε η εκκλησία μας νέο ξυλόγλυπτο καλαίσθητο βυζαντινό αναλόγιο, το οποίο συνδυάζεται απόλυτα με το συνολικό αγιογραφικό και ξυλόγλυπτο βυζαντινό διάκοσμο του Ιερού Ναού μας.

• 2008: η Ευγενεστάτη κυρία Ουρανία ΧΑΝΔΡΗ και η E.F.G. Eurofinancière d’Investissements στο Μονακό, χρηματοδότησαν την εκ βάθρων ανακαίνιση τμήματος του κοινοτικού κτηρίου.
• 2008: Σάββατο 15 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η τελετή των εγκαινίων του Νέου Οπτικοακουστικού Συστήματος, ευγενώς προσφερόμενο από το Ίδρυμα «Σταύρος ΝΙΑΡΧΟΣ». Οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευαγούς Ιδρύματος που παρευρέθηκαν στην τελετή διαπίστωσαν την αναγκαιότητα αύξησης των υπολογιστών, λόγω του εντυπωσιακού αριθμού μαθητών/τριών και προέβησαν στην έγκριση 6 ακόμη φορητών υπολογιστών για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Το σύνολο των φορητών υπολογιστών ανέρχεται σήμερα στους 12.

• 2010: στις 2 και 3 Μαρτίου 2010 ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Πριγκιπάτο του Μονακό προσκεκλημένος του «Ιδρύματος Καρδιναλίου Paul POUPARD ». Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Πριγκιπάτο του Μονακό, κ. Παναγιώτης ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ υποδέχεται τον Παναγιώτατο σε επίσημο δείπνο, το οποίο δόθηκε προς Τιμήν Του. Το δείπνο, ευγενική προσφορά του Γενικού Προξένου, οργανώθηκε στο ξενοδοχείο HERMITAGE, με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας και τη συνεργασία της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νίκαιας-Κυανής Ακτής-Μονακό.

• 2011: Ο δεσποτικός Θρόνος της Εκκλησίας μας κοσμείται με ξυλόγλυπτη αλλά και καλαίσθητη εικόνα του Δεσπότου Χριστού, δωρεά του Άρχοντος Λαμπαδάριου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πρωτοψάλτου του Ναού μας, κ. Σπυρίδωνος ΚΟΜΝΗΝΑΚΗ.

• 2011: την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, με ιδιαίτερες τιμές και εξαιρετική μεγαλοπρέπεια πλήθος πιστών απ΄ όλα τα μέρη της Κυανής Ακτής και το Μονακό έφθασαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα για να υποδεχθούν και προσκυνήσουν μέρος (Δεξιά Χείρα) του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Το ιερό σκήνωμα μετεφέρθη από τη Νησί της Κέρκυρας προς Αγιασμό των πιστών, κατόπιν ειδικής προσκλήσεως της Ορθόδοξης Ρωσικής Ενορίας Καννών. Επί κεφαλής της αντιπροσωπίας που μετέφερε το σκήνωμα ήταν ο ίδιος ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

• 2011: δωρεά για την αντικατάσταση των ηλεκρονικών υπολογιστών του Γραφείου της Κοινότητας από την κ. Σ. ΧΑΤΖΗ-ΙΩΑΝΝΟΥ

• 2012: 06 Μαΐου ένας σημαντικός σταθμός στην ανοδική πορεία της Ενορίας-Κοινότητας Κυανής Ακτής είναι τα αποκαλυπτήρια-εγκαίνια της νέας Αίθουσας « Αρχοντίσσης Ευγενίας Ν. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ» που οικοδομήθηκε με δαπάνες της οικογένειας του Εντιμώτατου Άρχοντα Καστρίντσιου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νικολάου Ηλία ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ και συνεισφορά των: Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», Ίδρυμα «ΤΙΜΑ» και της «Οικογένειας Δημητρίου ΓΑΛΑΝΗ».

• 2012: κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-12 η Κοινότητα είχε τα χαρά να υποδεχθεί τους μαθητές και συνοδούς πέντε Σχολείων από την Ελλάδα εκ των οποίων δύο υπέγραψαν Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης με το ελληνικό Σχολείο Νίκαιας-Κυανής Ακτής-Μονακό.

• 2012: έπειτα από συζητήσεις και στα πλαίσια του Oικουμενισμού, η Αρχιεπισκοπή του Μονακό με την σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης του Πριγκηπάτου, αποφασίζει την παραχώρηση του Παρεκκλήσιο «De la VISITATION» στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας (Ελληνορθόδοξη Κοινότητα-Ενορία «Άγιος Σπυρίδων»), για την τέλεση Ακολουθιών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Ελληνορθόδοξους του Μονακό να εκπληρούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα συστηματικά (μία Ακολουθία τον μήνα).