Ελληνική Κοινότητα

01

Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  ΖΩΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΕΝΟΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Τα έσοδα της Ενορίας προέρχονται κυρίως από την αγάπη των πιστών. Δεν υπάρχουν τακτικές ετήσιες επιχορηγήσεις της Ενορίας από την Ελλάδα ή τη Γαλλία. Τα χρήματα που δίνουν οι πιστοί με αφορμή το κερί, τη βάπτιση, το γάμο καθώς και οι έκτακτες δωρεές τους με διάφορες αφορμές, πρέπει να καλύψουν τα έξοδα, πράγμα που παραμένει πάντοτε αβέβαιο και δεν επιτρέπει μακρόπνοους προγραμματισμούς.

Η Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό και τις αποφάσεις των Κληρικο- λαϊκών Συνελεύσεων  έχει το δικαίωμα επιβολής συγκεκριμένης ετήσιας συνδρομής από κάθε Ενορία. Όμως δεν το κάνει.  Προτιμά την ελεύθερη και αβίαστη συνδρομή και συμπαράσταση των παιδιών της, αυτό δηλαδή που κάνουμε όλοι προκειμένου να συντηρήσουμε τους άπορους γονείς μας. Τους συντηρούμε από το υστέρημά μας και δεν περιμένουμε να μας υποχρεώσει ο νόμος να το κάνουμε.

Είναι επιτακτική ανάγκη, ωστόσο, να παραδεχτούμε, ότι δεν είναι δυνατή η ύπαρξη της Ενορίας στο μέλλον με τη σημερινή αβεβαιότητα. Είναι άλλωστε και άδικο αυτό που γίνεται, αφού η συντήρηση της Ενορίας γίνεται μόνο από εκείνους που έρχονται τακτικά στην Εκκλησία ή παντρεύονται ή γίνονται ανάδοχοι ή κουμπάροι ή αφιερώνουν μια Εικόνα κλπ.. H συμμετοχή των πολλών στις Ακολουθίες του Επιταφίου και της Αναστάσεως είναι βέβαια θαυμαστή και συγκινητική και αποφέρει ένα σημαντικό ποσό στον ενοριακό κορβανά. Είναι όμως μόνο μια φορά το χρόνο ενώ τα σταθερά έξοδα της Ενορίας (Συντήρηση κτιρίου, Σχολείου, φως, νερό, θέρμανση, Ασφάλειες, μισθοί προσωπικού, κλπ. ) είναι 365 ημέρες το χρόνο.

Και μη βιαστεί κάποιος να ενοχληθεί που η Κοινότητα και η Ενορία μιλούν για χρήματα. Ας διερωτηθεί ειλικρινά πόσα ο ίδιος προσέφερε και πως συντηρείται και λειτουργεί η Ενορία του,  η Κοινότητά του, το Σχολείο του,  που  όντως  υπάρχουν και λειτουργούν  και γι αυτόν.  Όποιος εξ άλλου φαντάζεται την Εκκλησία μόνο Ουράνιο και Θεϊκό Οργανισμό και όχι Θεανθρώπινο και άρα με καθημερινές οικονομικές και γενικότερα υλικές ανάγκες, έχει λανθασμένη γνώμη και θα πρέπει να την διορθώσει.

Εκκλησία είμαστε όλοι και άρα έχουμε όλοι τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Στην Εκκλησία ανήκουμε όλοι και άρα όλοι μαζί πρέπει και να τη συντηρήσουμε και μάλιστα υπεύθυνα και σταθερά. Ο καθένας, αβίαστα,  ας βοηθήσει με το δικό του τρόπο…

Το Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ