Τι είναι η κατήχηση;
“Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή” (Ιωάν. 14,6)
(Εγώ είμαι ο δρόμος και η αλήθεια και η ζωή)
“Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσι υμάς” (Ιωάν. 8,32)
(Γνωρίστε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει)
“Στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις, ας εδιδάχθητε είτε διά λόγου είτε δι΄ επιστολής ημών” (2 Θεσσαλ. 2,15)
(Να είσθε σταθεροί και να μένετε πιστοί στις διδασκαλίες που σας παραδώσαμε είτε προφορικά είτε με επιστολή μας)
Αλήθεια είναι ο Χριστός, η Εκκλησία Του και το Ευαγγέλιό Του και παραμένει Μυστήριο θαυμαστό που δε γνωρίζεται από το φτωχό μυαλό του κάθε περίεργου αλλά αποκαλύπτεται από το Πνεύμα του Θεού το Άγιο στους πιστούς και φίλους Του, που τον αναζητούν με ταπείνωση, μετάνοια, προσευχή και αγάπη, πρώτα στη Θεία Λειτουργία και τη σύνολη Μυστυριακή ζωή της Εκκλησίας και ύστερα στη Δημιουργία Του, στον Κόσμο Του και κυρίως στους Αδελφούς Του τους ανθρώπους. Οι παρακάτω πατρικές υπομνήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες σ΄ αυτή την ιερή αναζήτηση:
Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τον Μητροπολίτη, τον Ιερέα της Ενορίας μας και τον Ιερό Ναό της Ενορίας μας. Για κάθε απορία ή θέμα που αφορά την πίστη και την Εκκλησία μας μιλούμε πρώτα με τον Ιερέα μας και αν χρειαστεί με τον Μητροπολίτη μας ή τους εκπροσώπους του
Πώς προσφωνούμε τους κληρικούς μας
Αν χρειαστεί να γράψουμε στους κληρικούς μας, καλό είναι να ξέρουμε και να χρησιμοποιούμε τις παρακάτω προσαγορεύσεις. Έξω από τον φάκελο, εκεί που γράφουμε τη διεύθυνση, το τελικό (ς) σίγμα των παρακάτω προσαγορεύσεων πρέπει να γίνει (ν): π.χ. Παναγιώτατον. Όταν όμως μιλούμε και χρησιμοποιούμε τις προσαγορεύσεις αυτές, τότε το τελικό (ς) γίνεται (ε): π.χ. Παναγιώτατε. Ειδικά στη Μοναχή ή στην ηγουμένη μπορεί να μένει πάντοτε το Οσιώτατη.
Οικουμενικός Πατριάρχης: Παναγιώτατος
Πατριάρχης: Μακαριώτατος
Αρχιεπίσκοπος: Μακαριώτατος
Μητροπολίτης: Σεβασμιώτατος
Επίσκοπος: Θεοφιλέστατος
Βοηθός Επίσκοπος: Θεοφιλέστατος
Ηγούμενος: Πανοσιολογιώτατος
Αρχιμανδρίτης: Πανοσιολογιώτατος
Ιερομόναχος: Πανοσιολογιώτατος
Πρεσβύτερος: Αιδεσιμώτατος
Πρωτοπρεσβύτερος: Αιδεσιμολογιώτατος
Διάκονος: Ιερολογιώτατος
Μοναχός: Οσιώτατος
Μοναχή: Οσιώτατη
Εκκλησιαζόμαστε κατά το δυνατόν τακτικότερα, μετέχουμε στα διακονήματα της Ενορίας μας και φροντίζουμε μαζί με τον Ιερέα μας και όλους τους άλλους αδελφούς πιστούς για την καλή της λειτουργία σε όλους τους τομείς: Λατρεία, Κατήχηση, Διοίκηση, Οικονομικά, Διεκκλησιαστικά, Κοινωνικά κλπ.
Έχουμε στο σπίτι μας το Ορθόδοξο Εικονοστάσιό μας με εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων μας, με κανδήλα και θυμιατό και επίσης την Καινή Διαθήκη και την Αγία Γραφή, την Ιερή Σύνοψη ή τον Ιερό Συνέκδημο και το Μικρό Συναξαριστή με τους βίους των Αγίων και ακούμε μαζί με την οικογένειά μας εκκλησιαστική Μουσική.
Εξομολογούμαστε στον Ιερέα μας ή σε άλλο εξομολόγο αλλά σε συνεννόηση με τον Ιερέα μας. Μακρινοί ή διερχόμενοι ή άγνωστοι στην Τοπική μας εδώ Εκκλησία εξομολόγοι, που δεν έχουν την ευχή και την Κανονική άδεια του μόνου αρμόδιου Τοπικού Μητροπολίτη, να αποφεύγονται. Το ίδιο και οι υπερόριες τηλεφωνικές εξομολογήσεις και συμβουλές και κασέτες και βιβλία, με τα οποία ρυθμίζουν την πνευματική μας ζωή ξένα πολλές φορές και άγνωστα αν μή και ύποπτα «εκκλησιαστικά» κέντρα.
Ακούμε πάντοτε τα Ενοριακά και τα Ραδιοφωνικά κηρύγματα των Ιερέων και των Επισκόπων μας και προμηθευόμαστε και διαβάζουμε το Ημερολόγιο της Μητροπόλεώς μας. Για κάθε άλλο θρησκευτικό έντυπο είναι καλό να ζητούμε τη γνώμη του Ιερέα μας.
Η ορθόδοξη κατήχηση των παιδιών μας είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη και υποχρέωση. Το ορθόδοξο ελληνικό σπίτι, οι γονείς και οι παππούδες γιαγιάδες ήταν πάντοτε δάσκαλοι και κατηχητές της οικογένειας και πρότυπα παραδείγματα στη νηστεία, στον εκκλησιασμό και στα καλά έργα. Πρέπει και σήμερα να κάνουν το ίδιο, όταν μάλιστα τα παιδιά ζουν μέσα σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες και μεγαλώνουν σε εποχή και κλίμα παραπλανητικό.
Η νηστεία, η προσευχή, οι εντολές του Θεού, η μεταξύ μας αγάπη και τα καλά έργα δεν είναι ερωτήσεις για διευκρίνηση. Αποτελούν την ουσία και το θεμέλιο της πίστεώς μας και συνιστούν βασική και πρωταρχική υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως των πιστών μελών της Ενορίας.
Κάνουμε το γάμο μας στην Εκκλησία της Ενορίας μας και δε χωρίζουμε αλλά μένουμε ενωμένοι και αγαπημένοι με το ή τη σύζυγό μας μέχρι το θάνατο. Βαπτίζουμε τα παιδιά μας, αγιάζουμε τα σπίτια και τις εργασίες μας, προσέχουμε τη ζωή και την οικογένειά μας, σεβόμαστε και αγαπούμε τους γονείς και τα παιδιά μας και κρατούμε με σεβασμό τις ιερές παραδόσεις της Εκκλησίας αλλά και της Πατρίδας μας.
Κατά τις επισκέψεις μας στην Πατρίδα δεν παραλείπουμε να επισκεφθούμε τα Μοναστήρια και τα Ιερά Προσκυνήματα της περιοχής μας, τις αρχαιότητες, τα Μουσεία και κάθε άλλο αξιοθέατο που θα ζωογονήσει την πίστη και τη φιλοπατρία εμάς και των παιδιών μας.
Αν είμαστε ανάδοχοι ή κουμπάροι, μαθαίνουμε και εκπληρώνουμε πάντοτε με συνέπεια και φόβο Θεού τις υποχρεώσεις μας τόσο στο λειτουργικό και στο κατηχητικό τους μέρος όσο και στο οικογενειακό και κοινωνικό. Το ίδιο ισχύει και όταν πρόκειται να γίνουμε. Μαθαίνουμε τό « Πιστεύω » και ό,τι άλλο πρέπει να μάθουμε ή να κάνουμε και δεν εξαντλούμε την αποστολή και το ενδιαφέρον μας στις ματαιοδοξίες, στα δώρα και στα καταστήματα των σχετικών ειδών.
Θάβουμε και δεν καίμε ποτέ τους νεκρούς μας, τελούμε ανελλιπώς τα Μνημόσυνά τους και φροντίζουμε με σεμνότητα και αγάπη τους τάφους των.
Κρατούμε αναλλοίωτη την πίστη και την παράδοσή μας. Φυλαγόμαστε από αιρετικούς και κακόβουλους προπαγανδιστές άλλων θρησκειών και ενημερώνουμε τον Ιερέα μας για κάθε ύποπτη θρησκευτική κίνηση και δραστηριότητα που πέφτει στην αντίληψή μας.
Η ιερά κατήχηση των νέων μας γίνεται από το Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Σεληνιωτάκη το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα μεταξύ 12:00 – 13:00. Η κατήχηση γίνεται για παιδιά ηλικίας από 6 – 14 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε μαζί μας.